Digital kompetens: The Times They Are A-Changin’

Det finns många saker som kan betraktas som Viktiga. Som spelar en stor roll i ens eget personliga liv, eller som påverkar samhälle och värld i stort. Att lära sig att läsa och skriva är en. Att lära känna sig själv, och vad man anser värt att lägga sin begränsade tid på, är andra exempel. Klimatförändringar är en av de frågorna som är viktiga inte bara på det personliga planet, utan ännu mer på samhällsnivå och hur vår gemensamma framtid kommer att se ut. Många generationer framöver.

Jag håller på att komma fram till att den digitala världen är också en Viktig sak. Ganska länge var jag tveksam till om jag själv överdriver den digitala världens betydelse, för att jag själv har ena benet (i alla fall halvvägs) i det digitala träsket. Men jag håller som sagt på att landa i att det inte bara handlar om mig. Varför då?

På en vardagsnivå finns tusentals hack, knep och genvägar som gör livet lättare för den som har en hög digital kompetens. De kan till en början avfärdas som att det inte är en så stor grej om man kan snabbkommandon för att öppna en filutforskare eller vet hur man skapar en innehållsförteckning automatiskt i Word. Men den som någon gång gjort en referensförteckning i Word (eller något annat skrivprogram) vet att det då inte längre bara handlar om ”en fiffig genväg”, utan att på 15 sekunder få något gjort som för andra kan ta många, många timmar – inklusive extra timmar och dagar för att korrekturläsa, korrigera och uppdatera. På samma vis kan en person med hög digital kompetens låta en dator bevaka 150 utvalda webbsidor för att se när ett visst innehåll dyker upp, medan det skulle vara både tråkigt och otillförlitligt att göra det med 15 webbsidor för hand.

De hack, knep och genvägar som ligger nära till hands för någon med hög digital kompetens handlar inte längre bara om marginella vinster. De handlar om att ha nya verktyg och möjligheter till hands. Under coronans år 2020 har det för mig blivit tydligt än någonsin tidigare. Dels har vi tvingats att förlita oss på digitala verktyg mer än tidigare, dels har vi alla fått mer insyn i hur andra använder digitala verktyg. Det finns stora skillnader. Vissa promenerar runt i den digitala världen, åtminstone där det finns vägar och stigar. Andra rör sig ledigt, och ibland snabbt, även där det är ganska oländig terräng. Och vissa fastnar med skon i lera, trampar i hundbajs eller är allmänt desorienterade.

För mig som har min mesta arbetstid framför en dator spelar det förstås extra stor roll. Men även för de som bara använder datorer (inklusive smarta telefoner) privat blir den digitala kompetensen allt viktigare. Den som har den får vinster. Den som saknar den lämnas efter.

Jag tänker ibland att det finns olika nivåer eller aspekter av digital kompetens. I Drakar och Demoner (som jag spelade mycket som ung) fanns det magiker som lärde sig olika besvärjelser, men det fanns också en färdighet kunskap om magi. Den var inte bara till för magiker. Den handlade inte om att kunna trolla, utan att kunna känna igen och klassificera magi, känna igen magiker, veta saker om olika magiskolor och deras kulturer, med mera. Jag tänker att det litegrann är samma sak med digital kompetens: Det är en sak att få en dator att plocka ut den information jag är intresserad av i 300 starkt mallade dokument, och en annan sak att veta att en dator skulle kunna göra det.

Jag tror att många av de saker som är avgörande i den digitala utvecklingen är så pass komplicerade att det är mycket få som själva har möjlighet att lära sig att använda eller kontrollera dem. Men de är fortfarande så avgörande att kunskaper om digital teknik är viktig.

I det mest extrema fallet kan den digitala utvecklingen leda till artificiell superintelligens, som oförsiktigt använd eller i fel händer kan få hela samhället eller mänskligheten att gå under. Artificiell superintelligens avfärdas av många forskare inom AI, men det finns också många som säger att det mycket väl kan hända inom 100 år, eller 50.

Men man behöver inte gå till hypotetiska scenarier för att kunskaper om digital teknik ska vara viktig. Vi lever nu i en värld där mycket av det vi gör med datorer (inklusive smarta telefoner) loggas av storföretag. En värld där filterbubblor i sociala medier gör att kännbara minoriteter tror att valfusk ligger bakom Joe Bidens vinst i USA:s presidentval, och där aktivt manipulerande i sociala medier spelade en viktig roll både i Trumps väg till vita huset och Storbritanniens väg ut ur EU. Vi människor kan bli hackade – inte genom att någon sätter en smittad USB-sticka i oss; utan genom att styra den information vi ser, och utnyttja att vi som flock är förvånansvärt förutsägbara. Att förstå det, och i bästa fall även förhålla sig till och värja sig mot att bli hackad, kräver kunskaper om vad som är möjligt med digital teknik.

På en mer vardaglig nivå handlar kunskaper om digital teknik om att, när det är rimligt, tänka att ”det här borde en dator kunna göra snabbare och bättre än jag”. Och kanske också att hitta lösningar för situationen som någon annan redan byggt, och använda dem.

De som inte slås av den tanken, och inte hittar verktyg som hjälper dem, är dömda att lägga timme efter timme med att kopiera text för hand. I en värld där allt mer sköts genom – och av – datorer kommer de människorna att bli omsprungna.

Publicerad av Itangalo

Matte- och fysiklärare på gymnasiet. Har massa tankar om hur utbildning fungerar och borde fungera. Bakgrund inom webbutveckling, vetenskapsjournalistik och fysikdidaktik.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: