Ett sätt att färglägga Google-kalkyblad enkelt genom iPad

Rätt många lärare har upptäckt att det är smidigt att dokumentera betygsunderlag och annan bedömning genom Google-kalkylblad. Det är ett kompakt sätt att sköta bedömning, och det är dessutom möjligt att dela med elever så att de när som helst kan se hur läraren bedömt deras kunskapsläge.

De som använder iPads har dessutom märkt att det är rätt jobbigt att redigera kalkylblad genom dem. Istället för ett par klick måste man klicka runt på ganska många och inte särskilt intuitiva ställen.

I morse la jag två timmar på att göra ett Google-skript som gör det mycket lättare att färglägga Google-kalkylblad genom iPads (eller andra bärbara enheter). Jag hoppas och tror att det är välinvesterad tid – det var roligt och lärorikt för mig, och tidsbesparingen för andra lärare lär vara mer än två timmar. (Och kanske blir dokumentation i kalkylblad nu möjligt istället för ogörbart.)

EDIT: Nu finns en variant av skriptet där du kan använda en färdig sida, och inte behöver skapa ett eget skript. Du når det på korta.nu/ipadmatris.

Instruktionerna från videon är sammanfattade här:

Nu är du nästan klar!

  • Öppna kalkylbladet som du vill redigera i, och kopiera ID:t för kalkylbladet från sökvägen till sidan. Du hittar ID:t här: https://docs.google.com/spreadsheets/d/HÄR-ÄR-DITT-ID/edit#gid=0
  • Gå till skriptet som du håller på att bygga, och byt ut ID:t som finns på rad 8 mot ID:t för ditt eget kalkylblad. Det ska fortfarande vara citattecken runt.
  • Spara!

Ok, nu är du verkligen nästan klar. Nu ska vi bara godkänna och lansera appen.

  • Välj funktionen ”doGet” från menylisten, och klicka sedan på play-knappen. Nu bör du få chans att godkänna appen – gör det.
  • Välj ”Publish” (eller ”publicera”) från menyn, och välj ”deploy as web app”. Du behöver inte ändra på några inställningar, bara lansera en ny version och sedan spara.
  • Du får upp en jättelång adress, som är den som du använder för att köra skriptet. Gå till korta.nu och klistra in länken för att få en som är mycket lättare att använda på iPad.

Om du vill ändra i skriptet av någon anledning (exempelvis för att byta ID för kalkylblad) behöver du publicera en ny version av appen för att det ska märkas utåt. Det gör du så här:

  • Gå till arkivmenyn och välj ”hantera versioner”. Skapa en ny version, eventuellt med en kort beskrivning till.
  • Gå till publicera-menyn och välj ”deploy as web app”. Välj den nya versionen, och spara. Klart!

Har du tankar, frågor eller kommentarer får du gärna lämna en rad.

Fler små Google-skript finns att hitta på https://github.com/Itangalo/googleScripties.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s