Lite statistik om skolbetyg i kommuner

Efter att ha kollat på första avsnittet av Världens bästa skitskola, och sett hur Danderyd blivit Sveriges bästa skolkommun, blev jag nyfiken på hur betygsstatistik ser ut för olika kommuner – och hur den hänger ihop med ekonomi. Så jag letade runt efter statistik på några olika webbplatser, och gjorde lite analyser.

Så här blev det, om man spetsar till det lite.

  • Hänger betyg ihop med skatteinkomster i kommunen? Ja, det finns ett svagt samband. För varje tusenlapp i skatteinkomst per invånare som kommunen får in, ökar betygen i nian med 1,3 steg.
  • Hänger betyg ihop med hur mycket människor tjänar i kommunen? Ja, det det finns ett svagt samband. För varje tusenlapp som medianlönen ökar, ökar betygen i nian med 0,23 steg.
  • Hänger betyg ihop med utbildningsnivån i kommunen? Ja, det finns ett medelstarkt samband. För varje procentenhet som antalet högskoleutbildade ökar, ökar betygen i nian med 0,88 steg.

betyg om skatteinkomster

För varje tusenlapp skatteinkomst per invånare, ökar jämförelsetalet (betyget) med 1,3 steg.

jämförelsetal och medianinkomst

För varje tusenlapp medianlönen ökar, ökar jämförelsetalet (betyget) med 0,23 steg.

jämförelsetal och högskoleutbildade

För varje procentenhet andelen högskoleutbildade ökar, ökar jämförelsetalet (betyget) med 0,88 steg.

Det är viktigt att poängtera att hur säkra sambanden är inte är samma sak som hur mycket lön eller utbildningsnivå påverkar betygen: Medianlönen i en kommun är ett bättre sätt att förutsäga genomsnittsbetyget i nian, men inverkan på betyget är inte särskilt stor.

Jag antar att man skulle få mycket starkare (säkrare) samband om man tittade på data per hushåll, istället för att titta på kommunerna som helhet.

Det vore också jätteintressant att jämföra de här diagrammen med skolresultat från innan kommunaliseringen av skolan. Rapporter säger att skillnader mellan skolor har ökat sedan kommunaliseringen, friskolereformen och införandet av det fria skolvalet. (Vem hade kunnat ana?) Men det var svårt att få tag på så pass gammal statistik.

(Datan kommer från Skolverkets databas och ekonomifakta.se.)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s