Pedagogisk skuld

Här om dagen träffade jag vänner som jobbar med programmering, och vi diskuterade saker som projektledning och projektstrukturer. Det satte igång en del tankar i mitt huvud om hur projekt (undervisning i kurser) sköts i skolan, och hur man skulle kunna göra det på ett annat sätt.

En av de sakerna jag tänkt på sedan dess är begreppet teknisk skuld. Det är ett namn på det som uppstår när man i ett (IT-) projekt gör halvdåliga lösningar, som kommer att kosta framöver. Precis som andra skulder växer den tekniska skulden med tiden, så det är viktigt att betala tillbaka den (lösa problemen på rätt sätt) så snart som möjligt.

Teknisk skuld uppkommer för att man är pressad mot deadlines, eller ibland för att man är frustrerad och trött och inte orkar hitta bättre lösningar. När den tekniska skulden inte betalas av, utan fler och fler skulder läggs på, har man till slut ett projekt som inte går att driva framåt – det är för många fulhack, surdegar och konstiga lösningar, och alla som får möjlighet kommer att lämna projektet för att jobba med något annat istället.

Jag tror att det kan vara användbart att prata om pedagogisk skuld på ett liknande sätt. Den uppstår när man vill få elever att bli godkända i kurser, utan att för den sakens skull ha förstått innehållet i kursen. Det händer när elever, lärare eller skolledning känner sig pressade, och om man inte tar tag i den pedagogiska skulden så snart som möjligt får man till slut ett skuldberg som är nästan omöjligt att hantera. Och få är intresserade av att göra det (inklusive eleven själv).

Annonser

One thought on “Pedagogisk skuld

  1. Ping: Ett problem i skolan: Ett system som tappar elever | Att bli lärare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s