Kursplanering.se firar 1000+ resurser

Webbplatsen kursplanering.se är två saker: Ett verktyg för att sköta kursplaneringar, och en bank för att dela resurser för undervisning. Idag är det dags att fira, för nu finns det fler än 1000 resurser på sajten.

I den här bloggposten finns lite reflektioner om vad kursplanering.se är, varför det verkar gå rätt bra för sajten, och vart den är på väg.

Först: en tråkig nyhet

Här om dagen annonserades att webbplatsen Dela! läggs ner. Det var en satsning för att skapa en plats där lärare kan dela resurser med varandra, och diskutera saker som har med skola och undervisning att göra. De två sakerna är efterfrågade och uppskattade av lärare, men trots det har webbplatsen sett mycket lite aktivitet under rätt lång tid. Att den läggs ner är tråkigt, men förståeligt.

Jag tror att Dela! är ett offer för att lärare har ont om tid. Så gott som alla lärare gillar idén att dela med sig till andra av material de skapat, men så gott som ingen har tid att göra det. Det är för många andra, viktigare, saker som måste göras först.

Hur får man ihop 1000 resurser på ett år?

Kursplanering.se lanserades i testform för knappt ett år sedan, och nu har den över 1000 resurser som delas öppet med andra lärare. Varför?

Mitt svar på det är att kursplanering.se inte framförallt är ett verktyg för att dela undervisningsresurser. Det är framförallt ett sätt att göra det lättare att sköta sin kursplanering. Om du loggar in på kursplanering.se gör du det, med största sannolikhet, för att fylla i beskrivning för ett kursmoment, knuffa ner din planering för att du behöver en extra lektion för ett moment, eller för att se vad din planering säger att ni ska jobba med nästa vecka. Eller för att lägga till resurser som hör till ett visst moment – en länk till en pedagogisk video, ett dokument med extrauppgifter att jobba med, eller ett gammalt prov som eleverna kan kolla på.

Och varje gång du lägger till en resurs i din planering hamnar den också i resursbanken. På köpet. Inget extra arbete, inget extra fixande.

Jag tror att det inte bara är viktigt, utan nödvändigt, att verktyg för lärare sparar tid. Annars kommer de inte att användas.

Vad gör kursplanering.se?

Kursplanering.se kör fortfarande i ”betatestning” – en term som programmerare använder för något som inte är riktigt färdigt, men fungerar tillräckligt bra för att de som är intresserade ska kunna börja testa och ge feedback. Många saker är oputsade – framförallt vad gäller användarvänlighet – men webbplatsen fungerar. Här är några saker den hjälper till med.

schema

 

Din kursplanering finns i ett schema, som både du och eleverna kan komma åt. Schemat länkar till respektive lektion för närmare beskrivning, så att man kan komma åt både tidigare och kommande lektioner om man vill. Dessutom är schemat tillgängligt i iCal-format, så att man kan ta in det i sin telefon (eller Google-kalender) om man så skulle vilja.

kursmoment

 

Varje moment i kursen kan du – om du vill – beskriva med text, och ladda upp resurser grupperade i listor. Beskrivning och resurser syns för vem som helst som klickar sig fram till momentet. Dina elever, andra lärare, eller folk som bara trillar in när de googlat efter något de vill veta mer om.

administrera lektioner

 

Du kan administrera lektionerna, exempelvis för att ställa in lektioner eller knuffa planeringen upp/ner i schemat. Inget copy-paste mellan celler i ett kalkylblad bara för att det dyker upp en studiedag som du inte hade med i schemat från början.

kursuppläggHela ditt kursupplägg finns sparat, så att du kan återanvända det. Nästa gång du har samma kurs kan du hälla in planeringen i det nya schemat, och ha en planering redo att dela med eleverna. När du uppdaterar momenten andra gången du håller kursen blir planeringen lite bättre, och nästa gång ännu bättre.

…och så resursbanken

Möjligheterna att sköta planering på ett effektivt sätt gör mig glad över att använda kursplanering.se. Det gör att jag lägger upp presentationer, videor, övningsuppgifter, gamla prov, och annat. När jag taggar resurserna med exempelvis andragradsfunktioner, elektriska laddningar eller inspiration blir de sökbara med de orden. Samma sak gäller för de kurser jag taggar resurserna med.

Resultatet är att det nu finns över 1000 resurser på kursplanering.se. Inte för att någon ansträngt sig för att pumpa in resurser där, utan för att webbplatsen gjort det lättare att sköta kursplaneringar.

Det är i alla fall min hypotes.

Jag hoppas att kursplanering.se, eller något liknande projekt, kan ta ytterligare ett steg och bli en plats för mer samarbete mellan lärare. Lite som Dela! ville vara.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s