Superfritt skolval: det fria lärarvalet

Jag gillar inte det fria skolvalet. Jag tycker att det leder till ökad segregering, och jag tycker att det lurar allmänheten (väljare) att tro att just deras barn kommer att få det bättre. I verkligheten är det ganska lätt att förstå att skolor över lag inte blir bättre tack vare fritt skolval.

(Man kan visserligen hävda att konkurrens har en positiv effekt, även om det är svårt att påvisa i mätningar; men man kan också hävda att fria skolvalet tvingar skolor att ta resurser från undervisning och lägga dem på marknadsföring. Och mer allvarligt än det är segregeringen.)

För att göra en sorts poäng tänkte jag dra det fria skolvalet ett steg längre. Varför inte ha fritt lärarval?

I det fria lärarvalet ska elever själva – eller deras föräldrar – få välja vilka lärare deras elever ska få i skolan. Det är ingen hemlighet att det finns bättre och sämre lärare, och då kommer de sämre lärarna att behöva anstränga sig mer. De bästa lärarna får förstås fler sökande elever än vad som får plats i deras klasser, och vad är i så fall mer naturligt än att låta betyg avgöra vilka elever som ska få plats? På det viset uppmuntrar man ju även elever att anstränga sig extra, så att de får bra betyg.

Men det är inte bara hur bra eller dålig en lärare är som avgör vilka elever som väljer läraren. Det kan ju också finnas lärare som har en speciell pedagogik. Om man är frikyrklig vill man förmodligen ha en lärare som också är frikyrklig, eftersom man har fler gemensamma värderingar och passar bättre tillsammans med läraren. Förmodligen kommer man att passa bättre ihop med klassen också, eftersom andra frikyrkliga söker sig till samma lärare.

Skitbra. Eller?

Om du tycker att det låter helknäppt, ta en minut och fundera över hur det fria skolvalet är annorlunda. Skriv gärna en kommentar med vad du kommer fram till.

Annonser

3 thoughts on “Superfritt skolval: det fria lärarvalet

  1. Bra post, håller helt med. Ville man förbättra skolan så har man facit i den finska skolan, nu verkar det bara handla om politik och ekonomiska vinster.

  2. Jag vet inte om det finns några självklara slutsatser att dra utifrån det fria skolvalet. Verkar finnas många röster. Men för mig personligen, som förälder, är det en säkerhetsfråga. Om mina barns skolor missköter sig och de far illa, har jag en möjlighet att välja en annan skola. Det är viktigt för oss. Särskilt som att relationen skola-hem ofta är sämre än bättre och möjligheterna att påverka är väldigt liten.

    Jag leker också med tanken att gå ett steg längre, fast i andra riktningen. Låt oss först backa ett steg och ta bort fria skolvalet för elever och föräldrar. Låt oss sedan leka med tanken att ta bort det fria skolvalet även för lärare. Skolverket skulle kunna placera lärare där de bäst behövs för att skapa en bra verksamhet. Bisarr tanke, jag vet, men ändå! Vad leder egentligen fritt skolval för lärare? Helt ärligt, vi vet ju att det finns bättre och sämre skolor. Det gäller anställningsvillkor, resurser, ledarskap, elev/föräldraunderlag, mm. Självklart drar de bästa skolorna till sig de bästa lärarna. Redan där har vi en skola som inte är likvärdig. Och det är ju inte bara hög lön som är attraktivt. En frireligiös lärare väljer ju hellre skolor som har frireligiösa rektorer och kollegor. Självklart är det fint att arbeta i ett lag med gemensamma värderingar. Skitbra. Eller? ; )

    Allvarligt, jag tror inte på att ta bort möjlighet att välja. För någon. Däremot tror jag att ytterligare steg framåt behöver tas. Steg som handlar om att involvera föräldrar i skolan mer. Att förstärka relationerna så att tillit väcks och behovet att byta skola, eller välja statusskolor, minskar. En nära relation och delaktighet skapar lojalitetsband som kan bygga bra skolor.

  3. Ping: Vad Centerpartiets partiprogram säger om skola och utbildning | Att bli lärare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s