Skapa ett matteträd tillsammans?

En visuell beskrivning av centralt innehåll i matematik 1a och 1b

Jag fick här om dagen ett mail från en användare på Skill Compass – ett projekt jag startade för att göra det lättare att organisera resurser för lärande. I mailet berättar han hur webbplatsen hjälpt honom att upptäcka luckor i sina kunskaper, och att det gjort det lättare för honom att gå vidare och lära sig nya saker. Vad han skriver stämmer så väl överens med mitt syfte med webbplatsen att jag börjat fundera på om man skulle testa något liknande för skolan.

Idén med Skill Compass är detta:

  • Det finns ämnesområden, exempelvis ”negativa tal” eller ”andragradsekvationer”.
  • Det går att lägga till resurser för lärande till varje ämnesområde. (Videor, filer, länkar…)
  • Ämensområden kan relatera till varandra genom att vara delar av ett annat område (x ingår i y), eller beroende av ett annat område (du behöver x för att förstå y).
  • Relationerna mellan ämnesområdena går att rösta upp/ner, och bestäms alltså kollektivt – inte av en enda person.

Resultatet är ett kunskapsträd som är tänkt att hjälpa folk att (1) hitta saker som de kan lära sig, för att de har alla nödvändiga förkunskaper, (2) hitta saker som de behöver lära sig för att förstå något som de är ute efter, och (3) hitta bra resurser för att lära sig det de vill. På köpet växer det fram en struktur som beskriver ett kunskapsområde.

Webbplatsen skillcompass.org handlar om kunskapsområdet ”bygga webbplatser med verktyget Drupal”. Där kan ett kunskapsträd se ut så här:

Skill Compass-träd(Klickar man på någon del av trädet får man se vad som gömmer sig under det ämnesområdet. Det är rätt kul – följ gärna länken och testa!)

Men skillcompass.org var bara byggt som ett exempel på hur man skulle kunna använda det webbverktyget. Det går att starta nya webbplatser för att beskriva andra kunskapsområden.

Just nu har jag händerna fulla med ett annat projekt: kursplanering.se. Men det vore intressant att göra ett sånt projekt för exempelvis skolmatte. En dag kanske jag till och med kan kombinera de två projekten – de skulle passa rätt bra tillsammans.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s