Att testa kunskaper med en dator

Igår satt jag och vaktade ett prov, som handlade om att lösa standarduppgifter om ekvationssystem. Idén att låta datorer skapa och bedöma såna frågor växer sig allt starkare hos mig.

Om man kan formulera de typer av standarduppgifter som man kräver att eleverna ska kunna hantera, så måste man också kunna låta en dator skapa såna frågor – och utvärdera svaren till dem. Och om man lyckas med det kan man låta eleverna få hur mycket träning de vill, och fortsätta träna tills man kan se att de är säkra. Repetitionsuppgifterna inför provet blir provet.

I viss mån har jag det redan så, men Khan Academy. Men en svaghet med Khan Academy är att man nästan alltid får en typ av fråga i taget. Det vore mycket mer värdefullt att blanda runt dem, så att eleven måste fundera över vilken lösningsmetod som är vettig att använda just nu.

Ett sånt verktyg vill jag ha.

För om man har ett sånt verktyg kan man lägga lite mer krut på sånt som egentligen är matematik – inte bara räkning. Där behövs det mer mänskligt omdöme för att formulera problem och bedöma lösningar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s