Först funktionsanpassning, sen funktioner?

Det här inlägget lär inte säga något till den som inte är mattelärare. Så är du inte mattelärare ber jag om ursäkt direkt.

I alla fall.

Nu har jag kommit till slutet av matte 2b, och vi ska precis börja med att hitta linjer (och eventuellt andra funktioner) som passar så bra som möjligt till givna datapunkter. Jag funderar på om man inte skulle ha börjat med det här, innan man börjar räkna på räta linjer, andragradsfunktioner och exponentialfunktioner.

För de flesta elever är funktioner något ordentligt abstrakt, som är svårt att få grepp om. Nästan lite magi. Mätpunkter i ett diagram, däremot, är konkreta och lätta att förstå vad man ska ha till.

Om man utgår från såna konkreta saker kanske det är rimligt att börja prata om att approximera trender med (säg) räta linjer. Och då blir det helt plötsligt meningsfullt – kanske till och med intressant – att kunna räkna ut saker som lutning på en linje, och var den skär y-axeln.

När jag introducerade räta linjer, långt tidigare i kursen, tog jag exempel från ”perfekta” linjära samband – vilket begränsar exemplen till saker som priser för taxiresor, sträcka-hastighet-tid, kostnad per enhet, och så vidare. Det är inte så engagerande exempel.

Om det istället handlar om BNP per capita på x-axeln och barnadödlighet på y-axeln, så känns det lite mer relevant. Åtminstone för mig.

Jaja.

Det finns förstås nackdelar med att ta upp funktionsanpassning och sånt tidigt i kursen. Den största nackdelen är förmodligen att statistik (inklusive funktionsanpassning) upplevs som förhållandevis enkelt, och då är det smart att lägga det sent i kursen (eftersom det inte behövs lika mycket tid för att smälta materialet).

Time will tell. Eller så kommer någon erfaren mattelärare och delar med sig av erfarenheter. :-)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s