Det som behövs är mer resurser, inte mer betyg

Hörde på radio i morse att det finns förslag på att ge betyg ännu tidigare i skolan. Här är vad jag tänker om saken:

  1. Om politiker kunde basera sina utbildningspolitiska förslag på forskning, istället för tyckande, vore det bra. (Att säga ”det behövs mer ordning och reda” är inte ett bra argument. Att säga ”forskning visar att betyg i lägre åldrar gynnar lärandet” är ett bra argument.)
  2. Betyg i lär inte göra så mycket skillnad i sig. Elever, lärare och föräldrar vet redan hur det ligger till med kunskaper – skollagen säger redan att sånt ska redovisas och diskuteras regelbundet. Att sammanfatta kunskapsläget med ett betyg känns inte som att det tillför så mycket för de inblandade.
  3. Däremot kan betyg i tidiga åldrar göra att politiker reagerar. Om det visar sig att det finns kännbara problem med (exempelvis) matten redan i fyran, så kanske politiker tänker att det är smart att ge lite mer resurser till utbildning. För det är ju mer resurser som behövs för att göra skillnad. Inte mer betyg.
Annonser

One thought on “Det som behövs är mer resurser, inte mer betyg

  1. Bra synpunkter. Gillar också din head-bild med de röda lyktorna. Kan också meddela min personliga åsikt, att betyg till 10-åringar inte för Sverige en millimeter framåt, möjligen några kilometer bakåt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s