Att göra materialet till mitt eget

Under min andra praktik som lärarstudent, medan jag förberedde mig inför en fysiklektion, fick jag en tanke. Tanken var att för att jag ska hålla en bra lektion måste jag ha gjort materialet jag vill gå igenom till mitt eget.

Jag kan använda exempel, sammanfattningar och formuleringar som finns i kursboken (eller på annat håll), men det räcker inte att kunna dem utantill och återge dem ordagrant. Jag måste ha gjort dem till mina egna, på något vis. Då kan jag som lärare inte bara bli en förmedlare av det som står i kursboken (som eleverna själva kan läsa), utan faktiskt berätta vad det handlar om, göra saker levande, vända och vrida på begrepp och föhoppningsvis engagera eleverna på en högre nivå.

När jag har gjort lektionsmaterial till mitt eget vet jag saker som vad som är kärnan i ett begrepp, vad vitsen med ett begrepp är, exempel på var begreppet dyker upp omkring oss, vilka andra begrepp man behöver ha koll på för att förstå det nya, och kanske också vilka delar som är kan vara extra knepiga. Jag vet var och hur man kan ställa kontrollfrågor till eleverna, vilka ingångar man kan använda för att stega sig fram till begreppet, och hur man kan försöka beskriva begreppet på flera olika sätt – olika ord, liknelser, bilder, you name it. Inte för att jag har funderat igenom det i förväg, utan för att om jag gjort materialet till mitt eget har jag så bra koll på det att allt det här ligger inom räckhåll om det skulle behövas.

Och sen slog mig en sak till: Det är väl samma sak för eleverna.

För att en elev verkligen ska lära sig något måste de bygga upp begrepp och slutsatser själva – och göra dem till sina egna. Då slutar kunskaperna att vara utantillkunskaper, och blir förståelse (om man får göra en så förenklad gränsdragning).

En av de saker som får mig som lärare att göra material till mitt eget är när jag behöver förbereda mig inför lektioner. Då måste jag göra lektionsmaterialet till mitt eget, om lektionen ska funka bra. För elever är det väl ofta prov som är den deadline som får ändan ur vagnen. Eller något annat som gör att man känner sig pressad att faktiskt ha koll på det man gör.

För den som varit lärare är det här väl ingen nyhet alls, men för mig var det nyttiga tankar.

Snart kommer ett inlägg där jag argumenterar för att man inte ska ha sitt eget material. Typ.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s